Sverige kan bli först i världen att utrota HPV och livmoderhalscancer, om regionerna når målet att vaccinera 70 procent av alla unga kvinnor födda 1994–1999. Två regioner har redan nått målet, och flera slutspurtar nu mot tredjeplatsen. Vaccinationen är kostnadsfri för kvinnorna fram till den 30 juni.
Nyheter
RCC uppmärksammar även i år The Association of European Cancer Leagues initiativ “European week against cancer” med webbföreläsningar om det senaste inom forskningen kring levnadsvanor och cancer. Dessa äger rum måndag 19 maj till fredag 23 maj, vid lunchtid mellan tiderna 12:10-12:50. Föreläsningarna riktar sig till personal inom cancervården, primärvården och tjänstepersoner.
Intresset för kunskap om komplementär och integrativ medicin (KIM) inom cancervården fortsätter att öka. Fler sjukhus gör omfattande kompetenssatsningar och antalet läkare och sjuksköterskor som genomgår RCC:s fortbildning växer stadigt. Nu inleds även ett kurssamarbete med Danmark och Norge.
Varje år får omkring 4 500 personer i Sverige diagnosen lungcancer, cirka 700 får besked om myelom och ungefär 1 500 personer insjuknar i njurcancer. Under våren 2025 har Min vårdplan för dessa diagnoser förbättrats i takt med att de nationella vårdprogrammen har reviderats – eller står inför uppdatering.
De nationella vårdprogrammen för Hodgkins lymfom samt Aggressiva B-cellslymfom har genomgått revideringar och är nu godkända av RCC i samverkan.
I dag startar en ny remissrunda för kunskapsstöd i cancervården. Fram till och med den 13 juni går det att lämna synpunkter på fem reviderade nationella vårdprogram, ett nytt stöddokument och en ny Min vårdplan.
Hudcancer står för nästan 16 procent av alla nya cancerfall och det är en av de cancerformer som ökar snabbast. I samband med att vårsolen slår till passar RCC på att lansera en broschyr riktad mot allmänheten. Den beskriver olika typer av hudförändringar att ha koll på och hur man skyddar sig mot hudcancer. Broschyren är framtagen i samarbete med 1177.
I den nyligen publicerade årsrapporten presenterar den nationella arbetsgruppen för barncancer viktiga framsteg och insatser som har genomförts under 2024 för att förbättra vården av barn och unga med cancer i Sverige.
Biobanker spelar en allt viktigare roll inom cancersjukvården, där de ger kliniskt verksamma läkare tillgång till värdefulla prover för forskning, diagnostik och behandling. Genom att samla in och lagra biologiskt material från patienter möjliggör biobanker nya medicinska insikter, förbättrad diagnostik och mer skräddarsydd behandling.